De sloop van het voormalige Fortispand is nu echt begonnen. Verschillende toeschouwers keken afgelopen dagen vol bewondering naar de krachtige kraan die de constructie kapot knipt.

Afgelopen maanden is het pand in fases volledig gestript. De losse inventaris van installaties, binnenwanden en plafonds werd als eerst verwijderd. Hierna heeft de sloper alle gevelplaten gedemonteerd. Wat er nog over is gebleven is het betonnen casco.

Het pand zal gesloopt worden door middel van een sloopkraan met knippende arm die zich in het pand gaat knippen. Een grote bek vreet zich in de verdiepingslagen en verbrijzelt al het puin. De sloop is begonnen aan de kant van Rokin 17. De verdiepingen worden van links naar rechts één voor één volledig verbrijzelt. Nadat de kraan ruimte heeft gemaakt zal het zich in het gebouw gaan vreten en op het puin door het pand gaan rijden.

De verwachting is dat de sloop van het gehele pand circa negen weken in beslag gaat nemen. Medio december zullen alleen de souterrainvloer en de kelder nog in tact zijn. Vanaf januari 2015 zal Van Wijnen in opdracht van IVY Group starten met de nieuwbouw van de twee warenhuizen.

Persbericht Parool: 'Fortisbank tegen de vlakte'