• 28 december 2013

    IVY Group voltooit de renovatie Grote Staat 37-43 in Maastricht

Nieuwsbericht: 'Grandeur in de Grote Staat.'

De geschiedenis van de panden Grote Staat 39-43 in Maastricht gaat terug naar 1879. In dat jaar opende Louis Foijer als een van de eersten een winkel in confectiekleding. Vooruitstrevend voor die tijd, aangezien alle kleding op maat werd gemaakt. Kleding op maat was te kostbaar voor de gewone arbeiders, waardoor confectiekleding een uitkomst was. De winkel van Foijer werd een succes en hij ging vervolgens ook zelf confectie kleding maken en begon een winkel, atelier en kantoor in de Grote Staat 43. Maison Louis was vanaf dat moment niet meer weg te denken uit de Maastrichtse binnenstad. Door het aanhoudende succes werd besloten om het naastgelegen panden Grote Staat 41,39 en later ook 37 aan te kopen.
Na jaren van succes besloot de nieuwe eigenaar Fischer het vastgoed in midden jaren 90 te verkopen. In 2007 werd door Emmes gestart met de herontwikkeling van de panden. Maison Louis zou na de herontwikkeling terugkeren in het pand, maar door enige vertraging in de renovatie verhuisde Maison Louis naar de Stokstraat in Maastricht waar de winkel nog steeds is gevestigd.

Nu 135 jaar nadat Foijer zijn winkel opende zitten er wederom succesvolle formules in de panden. In april 2013 heeft G-Star haar deuren geopend in de Grote Staat 37. Het Nederlandse kledingmerk heeft wereldwijd ongekend succes met hun denimkleding.

De panden Grote Staat 39-43 zijn volledig gerenoveerd. In december 2013 heeft hier de Spaanse retailer Mango haar deuren geopend. De winkel is met circa 1130m2 een van de grotere Mango winkels in Europa. Mango zal de komende jaren in de Europese steden nog eens 200 megastores gaan openen. Het succes van Mango is voornamelijk te danken aan de jonge moderne stadsvrouw.

Tijdens de verbouwing van de Grote Staat 39-43 zijn de panden met elkaar gekoppeld. De monumentale elementen van de panden zijn echter in tact gebleven. De oude buitenmuren van de panden zijn nog goed zichtbaar vanuit de winkel. De retailers hebben deze authentieke elementen zeer passend weten te combineren met een strakke moderne afwerking.